Platvis fileren

Leg de vis met de donkere huid naar boven en de staart naar je toe op een plank. Snijd met een scherp mes de kop weg. Snijd dan in een rechte lijn van staart tot kop tot op de ruggengraat. Steek de punt van het mes bij de kop onder het vlees en werk van kop tot staart. Houd het mes bijna plat tegen de graten en maak de visfilet los met een schrapende beweging. Doe dat ook met de andere filet en de twee filets aan de andere zijde. Verwijder eventueel losse graatjes met een (vis)pincet.

Het vel verwijder je als volgt: leg de filet met de velkant naar beneden en de staart naar je toe op een plank en pak de filet bij de staartkant vast. Steek hier een puntig plat mes tussen het visvlees en het vel en snijd met een zagende beweging de filet los, terwijl je het vel strak houdt.

Rondvis fileren

Knip de vinnen onder de buik en de rugvinnen af met een schaar en verwijder eventuele schubben met een schubmes of de bolle kant van een mes. Spoel de vis af. Snijd de buik van de vis met een scherp mes van staart tot kop open. Verwijder de ingewanden en schraap met een eetlepel de buikholte schoon. Spoel de buikholte schoon en dep deze droog. Leg de vis op een plank met de staart naar je toe. Til de kieuwvin op en maak een diagonale snede achter de vin tot aan de bovenkant van de kop. Steek het mes er voor het fileren tot de helft in, dichtbij de ruggengraat. Snijd richting de staart plat tegen de graat. Til de visfilet op en snijd hem los. Herhaal dit bij de andere filets. Verwijder het vel zoals bij platvissen. Verwijder de graatjes eventueel met een (vis)pincet.

Verse panharing fileren

Deze haring wordt later in het seizoen gevangen en wordt gebruikt voor het maken van zure haring (rolmops ) het roken (bokking) en het bakken van de haring. Bij deze haring zit dan meestal ook wel een flinke hom of kuit in.
Gebakken (uit de gebakken haring) en gerookt (uit de bokking ) zijn de hom en kuit goed te eten. Voor sommige een ware delicatesse!! 

Het schoonmaken en fileren van de haring

Enkele filets

  • Leg het midden van je mes schuin achter de kop zodat je in een beweging de filet over de buikgraten los snijdt.
  • Let op dat je de buik intact houdt dus een beetje onzuinig snijden bij de buik richting de anaal vin.

Dubbel met alleen de rug open gesneden

  • Maak een snede achter de kop.
  • Druk vanuit de snede met de platte kant van je mes op de buikgraat langs de zijvin richting de anaal vin naar de staart. Helemaal lossnijden tot aan de rug (Let op dat je mes niet door de rug steekt).
  • Andere kant precies het zelfde.
  • Pak de rug en trek hem van de graat los en snij hem bij de staart af.

Dubbel met alleen de buik open gesneden

  • Maak een snede langs de kieuw richting de rug.
  • Snij aan beide kanten de rug open tot net over de hoofdgraat richting de staart.
  • Klap de haring open en breek de hoofdgraat bij de staart.
  • En verwijder de graat met de kop.

Vis opwarmen

Er zijn een heel aantal mogelijkheden om uw (koude) vis weer heerlijk warm en hapklaar te maken. 

Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik. 

Heeft u een kant-en-klaar maaltijd, quiche, wrap, o.i.d. gekocht? U kunt deze het gemakkelijkst opwarmen in de magnetron. Ook hierbij kunt u de oven gebruiken. Opnieuw ongeveer 10 minuten op 180 °C in een voorverwarmde oven.